BLOMSTERMEDEL ÄR SÅ ENKLA 
Att de ofta avfärdas som en placeboeffekt. Eftersom det inte finns någon fysisk del av växten i medlet kan man inte analysera dess verkan på samma sätt som ört eller vanlig skolmedicin.
Inom terapin anser man att medlen innehåller den ursprungliga växtens energi. Medlet är verksamt på liknande vis som homeopatmedel där man riktar sig till det emotionella jaget och löser upp undertryckta känslor, uppmuntrar ett positivt välbefinnande.

 

BLOMMORNA PLOCKAS GENOM RESPEKT
Med rentvättade händer läggs växterna sedan i stora glasbehållare som fylls med källvatten. Där får de stå några timmar i solen och på så sätt omvandlas till substanser från blomman genom energi.
För hållbarheten tillsätter man lite konjak. Medlen är varken beroendeframkallande eller farliga. Dessutom påverkas inte den vanliga medicineringen av att inta blomstermedel eller blomsteressenser som det också kallas.

 

HUR BÖRJADE ALLTSAMMANS?

Dr Edward Bach levde mellan 1886-1936. Ingen lång livslängd kan tyckas. Men likväl som många driftiga människor som lever för sitt kall så glömmer man bort att lyssna på kroppens signaler att man måste vila. Nåväl, dr Bachs hälsa var väldigt bräcklig redan under uppväxtåren.
Mellan 16- 19 års ålder arbetade han i faderns mässingsfabrik och fick kontakt med många sjuka arbetare, där han också såg sambanden mellan känslor och psykisk ohälsa. Detta väckte hans idé att bli läkare för att hjälpa andra människor.


DR BACH SÅG MÄNNISKAN I SIN HELHET
Att inte enbart bota det fysiska utan även komma till bukt med negativa energiblockeringar och sinnesstämmningar. Eftersom han tyckte om att vara ute i naturen och såg hur helande det var för själen började han experimentera både på sig själv och sina patienter genom att använda sig av blomstermedelmetoder som består av 38 olika essenser från växter. Med hjälp av dessa droppar och en behandlingsterapi som består av ett positivt tankemönster kan man öka på den fysiska läkningsprocessen. Dr Bachs blomstermedel kan man även ge till barn.

1. RÄDSLA och FRUKTAN - Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose

 

2.ENSAMHET - Heather, Impatiens, Water Violet

 

3. ÖVERDRIVEN OMSORG FÖR ANDRA - Beech, Chicory, Rock Water, Vervain, Vine

 

4. MODLÖSHET- Crab Apple, Elm, Larch, Oak, Pine, Star of Bethlehem. Sweet Chestnut, Willow

 

5. ÖVERKÄNSLIG MOT ANDRAS INFLYTANDE - Agrimony, Centaury, Holly, Walnut

 

6. BRISTANDE NÄRVARO - Clematis, Chestnut Bud, Honeysuckle, Mustard, Olive, White Chestnut, Wild Rose

 

7. OSÄKERHET - Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild Oat.

Ska härunder presentera de 38 olika blomstermedlen och vad de verkar mot:
 

1) AGRIMONY: Gör mycket för andra, är ofta glada och döljer sina egna bekymmer. Rastlösa, en inre oro och vågar inte visa känslor utan bedövar istället sin ångest med alkohol.

 

2) ASPEN: Benägna till ett katastroftänk. Lite av att vara vidskepliga, har ofta mardrömmar. Rädslor kommer över dem när de är ensamma

 

3) BEECH: Är en perfektionist som inte tolererar andras fel och brister. Ständigt höga krav på sig själv och omgivningen. Saknade bekräftelser i barndomen.

 

4) CENTAURY: De ser inte sina egna behov och går upp i att vara andra till lags. Ofta utbrända och utdränerade på energier. Blir som en liten hustomte som städar undan efter andra.

 

5) CERATO: Obeslutsamma och har ingen egen vilja. Måste be andra om råd. Har dåligt självförtroende. De pratar mycket och snor in sig i detaljer. Väger alla möjligheter fram och tillbaka.

 

6) CHERRY PLUM: Rädsla för att tappa kontrollen. Har haft en långvarig fysisk och psykisk stress. Ångest och depressioner, och är på gränsen till en nervkollaps. Självmordstankar och ser det som den enda utvägen.

 

7) CHESTNUT BUD: För den som gör det ena misstaget efter det andra. Tar inte till sig vägledning eller erfarenheter. Flyr undan alla problem och hoppar fram till nästa.

 

8) CHICORY: Överbeskyddande och överdriven omsorg att oroa sig för allt och alla. Vill ha kontroll över sina vänner och familj. Lider med dem och tenderar att vilja manipulera.

 

9) CLEMATIS: Dagdrömmare och lever i en fantasivärld. Ser inte varandet i NUET utan längtar hela tiden till något. Ganska fumliga och opraktiska, struntar i allt som finns omkring dem.

 

10) CRAB APPLE: Vill renas och ha rening runt omkring dem. Har mani och tvångstankar vad det gäller, smuts, hudutslag och övriga sjukdomar. De letar fel på sin kropp.

 

11) ELM: Brinner för uppgiften och går in för den i minsta detalj. Vill vara duktiga. Känsla att vara otillräcklig när arbeten blir för stora. Ansvarstagande och effektiva, tar på sig mera än de egentligen orkar. Risken är att de tar vatten över huvudet och som leder till en plötslig och tillfällig utmattning.

 

12) GENTIAN: De ger lätt upp när motgångarna kommer. Tappar tron då livet ter sig annorlunda än de hoppas på. De förväntar sig att allt ska gå åt skogen.

 

13) GORSE: För de som varit långvarigt sjuka, fysiskt och psykiskt, där tankar har ett sjukdomstänk. Behöver hjälp att bryta mönstret i samma vana de haft tidigare. Positiva tankeaffirmationer.

 

14) HEATHER: För dem som bara pratar om sitt. Är helt ointresserade av andras bekymmer eller situationer. Urusla lyssnare och avbryter andra, vill alltid ta plats. Saknat bekräftelser som barn.

 

15) HOLLY: För dem som känner sig svartsjuka, avundsjuka och missunnar andras lycka. Habegär, illtolerans och känsla av en misstänksamhet att någon vill göra dem illa.

 

16) HONEYSUCKLE: Man längtar tillbaka till det förgångna. Vägrar att vara i nuet och livrädd för förändringar, och det som komma skall. man plågas av minnen och vill tillbaka till svunnen tid.

 

17) HORNBEAM: Livsleda. Allt det man företar sig känns som man bär på ett ok. Ingenting känns roligt längre det som en gång kändes meningsfullt. man är konstant trött och på gränsen till utmattning. Känner sig aldrig utvilad.

 

18) IMPATIENS: Man rusar genom livet som ett skollat troll. Har inte tid att vänta, utan man måste göra allting på en gång. Allt ska gå i ett snabbt tempo och man är rädd att missa något. Hela almanackan är fullspäckad av åttagande och tenderar att bränna ut sig.

 

19) LARCH: För den som lider av dåligt självförtroende. Rädda för att misslyckas. tror inte på sig själv och beundrar andras framgångar och idéer. Känner sig värdelösa i allt som de företar sig.

 

20) MIMULUS: Har rädslor över allt som livet har att erbjuda. Oro över kända ting som sjukdomar, flygskräck, folksamlingar och olyckor. Rädd för det okända och döden. Pratar inte gärna om problemet. Är oerhört stressbenägen.

 

21) MUSTARD: För den som lider av melankoli, upplever livet som dystert och tungt. Ser inte ljuset utan allt är svart. Tror inte på någonting och har fastnat i mörka tankar. Oförklarig depression som kommit utan orsak.
 

22) OAK: De bär hellre på andras bördor och sliter för deras skull. De som drabbats av sjukdom söker hela tiden vägar till ett tillfrisknande. De har tappat sitt självförtroende på grund att de fråntagits sin hälsa. De ger inte upp utan kommer att kämpa tills de stupar.

 

23) OLIVE: Där fysisk och psykisk ohälsa har tagit på deras krafter så att de känner sig helt uttömda på grund av motgångar under en lång period . Vågar inte lita på att livet har annat en elände att erbjuda. Det finns inga reserver kvar till att se glädje i vardagen.

 

24) PINE: Har inget självförtroende och tror att allt är deras fel. För den som nästan ber om ursäkt för att finnas till. Tar på sig andras skuld och anklagelser. Har alldeles för höga krav på sig själv men inte till andra.

 

25) RED CHESTNUT: Bryr sig mera om andra än sig själv. Ser inte sina egna behov utan backar hellre och krymper ihop för andras skull. Deras oro för nära och kära kommer före allt annat.

 

26) ROCK ROSE: Akutdroppar för de som råkar ut för chock, trauma eller plötslig svår sjukdom. Ett fasansfullt besked där allt hopp tycks vara ute. De som har mardrömmar om natten och känner panik, skräck och ångest.

 

27) ROCK WATER: De är perfektionister och vill vara en förebild för andra. Har fasta principer och följer dessa till punkt och pricka. De avvisar sjukdomar och vill vara friska och starka. De är extra hårda mot sig själva och har svårt att ta till sig beröm.

 

28) SCLERANTHUS: De lider av beslutsångest. Litar inte på sig själv utan måste hela tiden be andra om råd. De väger allting för och emot. Har svårt för att göra val i livet och vågar inte hoppa på förändringar av rädsla att ångra sig.

 

29) STAR OF BETHLEHEM: Deras livsenergi känns blockerad. De har svårt att hantera ett akut besked så som plötslig bortgång. Överraskande besked som gör en otrösterlig. Tenderar till att använda droger för att dämpa sin ångest.

 

30) SWEET CHESTNUT: För den som känner förtvivlan där allt hopp känns ute. Man känner sig totalt utelämnad och utan stöd. Finns ingen utväg och alla dörrar känns stängda. Allt känns som en stort svart hål.

 

31) VERVAIN: Överdriven entusiasm och tror på rättvisan. Kämpar i motvind men ger aldrig upp i första taget. Slåss för sina idéer och tankar. Brinner för sin sak och tenderar till fanatism. Är en kämpe med mottot: Allt ska gå och ser inte balansen. Är uppvarvad, pratar fort och ryckigt. Sover dåligt där tankarna far fram.

 

32) VINE: Har ett oerhört självförtroende och kan sätta skräck i andra genom sin dominans. Skyr inga medel och är manipulativ. Lyssnar inte gärna på andras åsikter eftersom de kan bättre. Ingen sätter sig på dem.

 

33) WALNUT: När livet ändras i olika sammanhang. Där människan står inför en ny väg att vandra. Vid byte av arbete, flytt, separation, skola eller annan förändring. Eller vid graviditet, menstruation, pms, puberteten. Där man behöver tryggheten då situationer förändras.

 

34) WATER VIOLET: De går sin egen väg. Vill vara udda och håller sig utanför alla andra. De är mycket självständiga och tycker om att vara ensamma. Blir gärna stela och tillknäppta i andras sällska

 

35) WHITE CHESTNUT: Kan aldrig vara tysta och har ett behov att vara igång med allt. Hjärnan går för högtryck och de befinner sig i ett ständigt grubblande. Har svårt att koncentrera sig och är uppvarvade. De behöver ständig uppmärksamhet.

 

36) WILD OAT: För den som behöver hjälp att nå sina mål. De vill så mycket men ser inte praktiskt hur de ska nå deras framgång. De har svårt att inrikta sig på rätt väg eftersom de vill så mycket. Ambitionerna är stora men ofta faller det på grund av att de inte kan betsämma sig.

 

37) WILD ROSE: De har tappat tron på livet. Ser ingen mening med det som sker. Låter allt bli passivt för det som sker det sker. Inga egna initiativ utan tenderar att bli apatisk inför livet.

 

38) WILLOW: Är ordentliga pessimister och ser allt som olycksbådande. Tänker ofta destruktivt och är negativa för allting. Klagar och tycker att ingenting egentligen är roligt. De släpper inte in känslor, och är bittra över vad livet gav dem. Har lätt att kritisera andra.

Har blommor en läkande effekt på människan?

Blommor har i alla fall en positiv inverkan på synintrycket.

TROR DU PÅ ATT BLOMMOR har  effekt på människan?


BLOMMOR HAR I ALLA FALL en positiv inverkan på synintrycket.