DRÖMMAR

 

VI ÄR MÅNGA SOM NÅGON GÅNG  i livet haft en del drömmar som vi velat uppnå. Det kan gälla en utbildning, köpet av drömhuset, eller det där jobbet som vi så hett ville ha. Redan som barn omger vi oss med en massa önskningar. Vi blåser ut ljusen på tårtan, ser en stjärna falla. Den som får mandeln i gröten får önska sig något. Tidigt lär vi oss att önska saker och innerligt hoppas vi att det ska slå in.

I mellanstadiet roade jag klassen med sketcher och sätta upp pjäser på roliga timmen. Jag var klassens teaterdirektör och fick ett litet stipendium när vi slutade sexan. Min önskan var då att bli skådespelare, men andra vägar satte stopp för mina planer.

Ändå behöver inte drömmarna ha ett slut. De ter sig bara lite annorlunda än vi från början önskade. Drömhuset med den lilla trädgårdstäppan blev istället en liten uteplats till lägenheten, där man kan odla lite rädisor och tomater. Eller den som ville stå i rampljuset finner sin oas på en hemsida.

 

VÅRA DRÖMMAR BEHÖVER inte vara skräddarsydda. Dessutom resonerar många att man inte alltid behöver verkställa sina drömmar. Det räcker att leva på dem. Ett annat tema när det gäller drömmar är när vi sover.

Det är under remsömnen som hjärnan sorterar våra intryck, det vi upplevt under dagen men även tidigare i vårt liv.

GENOM DRÖMMARNA KAN vi också bearbeta känslor och ta fram dessa från vårt undermedvetna. Transportsträckan dit är inte lång när vi sover, och skulle vi förstå dessa koder skulle vi kunna komma tillrätta med vad kroppen och våra beteendemönster vill säga oss.
 

ALLT DET VI DRÖMMER OM är individuellt och det är inte alls säkert att en dröm betyder lika för en annan. Därför rekommenderar jag att använda en drömdagbok för att skriva upp dina drömmar och samtidigt notera hur livsituationen ser ut under en längre period för att kunna analysera dina tolkningar när samma drömmar återkommer.

VARFÖR DRÖMMER VI MARDRÖMMAR?
Ofta är man inne i stressperioder eller så släpper man det man  bär på. Mardrömmar representerar vår innersta frukan. Det kan vara känslor som man bearbetar. Mycket härstammar från barndomen eller tidigare uppleveser.
Om man fångar upp budskapet i en mardröm kan det ge belöning i form av healing eller snabb återställese. När saker kommer upp till ytan renas du både fysiskt och psykiskt. 
Fråga dig varför du är rädd för vissa saker. Vad är det värsta som kan hända. Hur bemöter du din ångest och hur kan du på bästa sätt frigöra den?


ETT TIPS ÄR ATT MAN MEDVETET går in i drömmen innan man ska somna, (kan vara svårt ifall man normalt har sömnproblem) men om du klarar det kan du drömma om samma sak igen. Försök vara kvar i det som skrämmer dig och vänta tills du ser en lösning. Jag har vid flera tillfällen stått kvar i rädslan när jag har drömt. Har varit medveten att jag drömt. Efter det har ofta min oro släppt. 
 

DET HÄR ÄR LJUSPUNKTERS EGNA tolkningar av drömsymboler från A- Ö. Det finns ingen skräddarsydd mall. Vi kan vända oss till all världens drömtolkare och ändå uppleva att det inte stämmer till hundra procent på en själv. Därför är det viktigt att lära känna ditt eget liv och forma det som du själv vill ha det med hjälp av dina egna tolkningar. I mån Obs!!!Ifall din symbol i drömmen ej finns med kan du skriva den i gästboken lägger jag in den här.

 

 A

ADDERA: Du räknar siffror. Du får inte ditt liv att gå ihop. Hur du än räknar och drar ifrån så är det massor av huvudbry, och det stämmer inte trots att du vet hur du ska göra. Sätt dig ner och planera.
 

AGA:  Du slår någon/något. Saker du bär inom dig vill komma ut. Det har länge legat och pyrt. Orden räcker inte till. Om du är i en fas med instängda känslor, arg på någon, ta tag i det. Gå inte undan. Konfronteras men inte fysiskt. Slå på en kudde, ett dött ting eller kasta porslin. Gör dig av med ilskan.

Bli slagen. Du måste sätta ner foten. Dags att vakna. Bearbeta ett trauma, en chock. Du kan känna dig nedvärderad av någon, kränkt. Ingen brukar våld ej heller överträder respekten mot dig. Säg ögonblickligen ifrån.
 

ALTARE: Du behöver en helig plats att vara på, som lika gärna kan vara på en skogstig eller någonstans vid havet. Du söker andlighet, och vill uppnå svaren på dina frågor. Kanske signalerar ett giftemål.
 

AMMA: Om du ammar indikerar det att ge mat, tröst, närhet. Du saknar tryggheten och har en längtan att både bli omhändertagen och samtidigt ge. Om du är man, kan du skrämmas av din kvinnliga sida och samtidigt känna dig osäker mot det kvinnliga könet.
 

ANDAR: Drömmer du om andar som är goda känner du dig trygg och beskyddad, men är det andar som skrämmer dig är du rastlös och hittar inte en inre ro. Meditera.
 

ANSIKTE: Okänt. Är det ett gammalt ansikte kanske du ska stanna upp och låta dig vara där du är. Tiden rusar för fort. Är du ung i din dröm är det något du ska ta tag i just under den perioden...Minnas.

APA: Du har tröttnat på att roa andra och behöver dra dig tillbaka något. Man behöver inte vara alla till lags.'
 

APELSIN/JUICE: Apelsinen är symbol hälsa och harmoni. Du törstar efter kärlek och balans. Vårda dig själv och ta hand om dig, Apelsinen förknippas med moderjord. Den är orange och glädjens färg. Balansera chakran och klä dig i orange ett tag. Var givmild men våga också ta emot.
 

ARBETE:  Du är ansvarsfull. Men känner dig ibalnd utarbetad. Upplever vissa perioder i stress. Dags att ta semester kanske?
 

ARMAR: Om du blir buren behöver du släppa på ansvaret. Bär du någon i dina armar är du stark nog att klara av problemet själv. För vem känner dig bäst?

 

 B

BABY: Om det är din baby är det barnet i dig du vill plocka fram. Kanske behöver du skrika ut det där primalskriket och ta fram ilskan som du packat in så länge. Utveckla dina sinnen och ta för dig så att alla ser vilka behov du har. Här gäller det definitivt inte att tiga.
 

BAKVERK: Du måste släppa på alla måsten. Ge dig lite uppmuntran och ta inte livet så allvarligt. Njut och var snäll mot dig. Men frestas inte att tro att man mår bättre av att ersätta något genom att blunda.
 

BALLONG: Du känner dig glad och uppsluppen. Lätt och bekymmerfri. Trots detta är du rädd att bubblan snart ska spricka, eftersom verkligheten med bekymren finns under dig där du svävar. Blås istället bort detta "tänk om", ta fram ditt barnasinne och lek.
 

BERG: Om du klättrar uppför står du inför ett problem som du borde lösa. Detta har pågått under en lång tid och det kanske är dags att ta tag i detta nu. Om du är på väg ner så kommer situationen att bli så som du vill ha den, men du måste agera. Normalt kan man tycka när man klättrar uppför, så anses det som utvecklande, tex i en karriär. Jag tolkar i detta fall som nedklättring av berget att komma närmare den ursprungliga kärnan. När man tar sig uppför ett berg krävs iakttagelse och problemlösningar hur man ska sig till nästa platå.
 

BIL: Åker den fort ska du stressa ner. Om någon kör bilen är du kontrollerande och behöver släppa på pedalen. Slappna av och lita på att andra också kan. Om du kör själv är du på rätt väg, är det en massa hinder ska du kanske parkera och studera livskartan i ditt liv, hur ser almanackan ut?
 

BJÖRN: Du jagas av ett rovdjur och flyr för ditt liv. Stanna kvar istället och ta tag i det som skrämmer dig.

BLOMMA: Kärleken till dig och andra lyser som en grönskande sommaräng. Lita på att denna ljuvliga tid finns i din verklighet. om du drömmer att blommorna är vissna, bör du byta blomjord eller vattna, kärlek är nämligen att vårda och kunna förlåta.
 

BLOD: Jag ser det som en allmän utrensning i ditt liv. Tid för att skapa något nytt. Släpp in nya vänner, byt miljö och få in friskt blod.

BOK: Du törstar efter kunskap och är på rätt väg. Din upplysningsman kan vara en textrad i en bok, ett musikstycke eller någon som belyser sitt problem som du sedan kan häröra till ditt eget liv.
 

BREV: Något viktigt du vill säga till någon? Inga brev är goda brev sa alltid min farmor, och då tänkte hon på räkningar. Men brev kan innehålla så mycket och ibland är det lättare att få något sagt genom att skriva dem, då kan man också få.
 

BUSS: Du befinner dig mot nya mål. Egentligen beger du dig på vinst och förlust. Ta dig dit stigen bär, eller bussen.
 

BÅT: Är det är storm på havet lever du ett hetsigt liv just nu. Du kämpar i motvind och motgångarna kommer gång på gång. Ta tag i rodret och du får allt under kontroll. Om du drömmer att det är lugnt och stilla kommer du snart att gå in i en lugn och harmonisk period. Är det kaos ombord där människor springer åt alla håll och båten far upp på land så du grips i panik, borde du verkligen stressa av.
 

BRUN: Du har något brunt på dig. Möter någon som är klädd i bunt. Brun bil, hus, hund, Materialistiskt och jordnära.
 

BLÅ: Andlighet och sanning. Se ovan.

 

C

CAFÈ: Kanske är du just nu inne i en period av stillhet och längtar efter ett socialt liv. Träffa människor, sitta och prata. Bara få umgås och koppla av.
 

CAMPING: Frihet och ledighet. Ta vara på stunden och se det enkla i livet.
 

CENTRUM: Du söker dig till kärnan. Du behöver en central plats att vistas på, där tillgängligheten finns. Har ingen lust att leta dig fram till olika platser där du känner dig splittrad.
 

CHOKLAD: Om du äter choklad i din dröm ser jag det som längtan efter passion i livet. Du vill förändra något och frossar i annat än att ta tag i det du egentligen borde.
 

CIGARETTER: Om du röker och är ickerökare kan det vara en idé att se dig om så du inte satsar på felaktiga saker där allt går upp i rök. Fimpar du i drömmen har du äntligen bestämt dig.
 

CIRKUS: Är du åskådare vill du roas. Tycker att livet är lite monotont. Saker på sin plats, allt känns så prydligt och inramat. du behöver släppa loss, skratta.Om du själv befinner dig i manegen vill du synas och få applåder i det du gör.
 

CYKEL: Du trampar stadigt. Ser att allting rullar på. Ensam styr du genom livet. Du är stark och vet hur du tar dig fram både i uppförsbacke och ner. Du lär dig att hantera växlarna och anpassar farten efter miljön. Du kommer att lyckas.

 

D

DAGG: Det är tidig morgon där nattens kyla inte hunnit dra förbi. Möt din dag med ett leende och sucka inte åt dagens bestyr.
 

DAMM: Antingen ska du strunta i städningen eller så möblera om i dina tankar. Släpp taget om det gamla och vädra ut alla dammtussar. Det kanske är några små troll du gömmer i din garderob. Sopa inte allt under mattan.
 

DANSA: Här tolkar jag glädje. Släpp in detta i ditt liv. Se inte vad grannen har. Du har så mycket att vara glad över trots att det inte alltid går i din väg. Sätt på radion och känna hur musiken griper tag i din kropp. Du lyfts upp till skyn.

DIAMANTER: Jag ser detta som något starkt och värdefullt du har inom dig. Öppna dina sinnen och använd dig av din rikedom, du sitter inne med mycket visdom i livet. Tro på dig själv!
 

DOLK: Om du bär detta vapen ser jag det som att du är otrygg och vill försvara dig mot något/någon. Använder någon dolken mot dig kanske det är tid för att besöka en manlig vän för att reda ut ett missförstånd. Fly inte även om du den här gången skulle riskera att fäkta illa.
 

DRUNKNA: Du söker ditt undermedvetna och gör en djupdykning. Det är dags att plocka fram dessa instängda känslor som du packat in genom åren. Det gör ont att beröras, men med tiden läker alla sår.
 

DÖD: Du dör i drömmen för att återuppstå. Allt det gamla begravs och du påbörjar någonting nytt.

DÖRR: Här gäller det att hitta de rätta nycklarna som du burit med dig. För varje dörr du låser upp och kliver igenom, desto mer visdom kommer du att få. Det är nycklar och de rätta koderna till dina hemliga rum.

 

E

EK: Stabilt står du där. Trygg och fylld med rikedom. Du upptäcker vilken nytta du haft att uppleva historiska ögonblick i ditt liv. Du behöver inte hämta näring och kraft mer än hos dig själv.
 

ELD: Att drömma om elden är både negativt och positivt. Du känner en passion och lust som brinner inuti dig. Du vill komma igång med dina drömmar. Om det så är att du måste fajtas för att nå upp till dina mål så ska du igenom detta nu. Transformation. Du lämnar det gamla för att träda in i det nya. Det kräver en förvandling som kan vara nog så tuff.
 

ELEFANT: Du glömmer aldrig en oförrätt men inte heller en tjänst. Du vet var du har dina vänner och detsamma gäller dem.
 

ENSAM: Att drömma om ensamhet kan kännas både ödestigande och samtidigt att få ett space i ditt nuvarande liv. Du kanske behöver bli trygg med dig själv. Att vara ensam behöver inte vara en tomhet. Om du är i ensamheten är det kanske ett tecken att jobba med det.

EXAMEN: Det är äntligen dags att visa din förmåga där du med hjälp av dina erfarenheter hämtat din kunskap ifrån. Nu kan du dela med dig av verktygen. Du har papper på det genom att våga stå upp för ditt lärande. Detta är ditt prov på att inte svika dig själv i din övertygelse.
 

EXPLOSION: Känsloutbrott undertryckt. Släpp på ventilen istället för att gömma undan dina känslor.

 

F

FALLA: Du tappar fotfästet och ser inte konsekvenserna. Försökt att sansa dig lite i både affärer och din relation.Om du fokuserar dig på orsaken så hittar du en väg ut.
 

FAMILJ: Det står för det trygga och rotfyllda. Du ser dig sammansvetsad och bunden i traditioner och rutiner. Vill du bryta dig loss så ta dig en funderare nu.
 

FATTIG: Om du är fattig i drömmen kanske du borde se dig om vad det är som stör dig. Kanske är rikedom att kunna säga nej, eller våga stå upp för sina åsikter? Ingen äger en annans liv, då är du fattig.
 

FISK: Symboliserar Jesus, då ichthys betyder fisk på grekiska och står för frälsaren. Enligt den astrologiska uträkningen skulle Jesus varit född i fiskarnas tecken. Detta är den äldsta symbolen i kristendomen. Kanske påvisar denna dröm att titta på din historia var du står i din tro. Tron kan vara inom dig själv. Du är ljuset och genom att lösa koden kan du finna dig själv.
 

FJÄRIL: Om du drömmer om en fjäril står det för livet, naturen och det ekologiska systemet. Den eviga botanisten. Uppkomsten av allt liv. Förvandlingsproscessen från puppa till insekt som fladdrar från blomma till blomma. Du pollinerar och förökar dina iakttagelser, du ser sambanden mellan kroppen och själen. Se människan i sin helhet.
 

FLICKA: Du är den unga som stannat kvar och inte mognat. Se tillbaka på den tiden och försök minnas vad som hände?
 

FLYTT: Du irrar omkring just nu i ditt liv. Har inte riktigt hittat plattformen. Du känner dig rastlös och behöver komma bort.
 

FOTBOLL: Står för lek och gemenskap. Du är social och utåtriktad. Fortsätt att kämpa och skjut dina drömmar i mål.

FLYGPLAN:  Att lyfta och flyga på högre höjder kan innebära förändringar. Du siktar på nya mål och har fått luft under vingarna. Om du upplever obehag och kanske en pågående flygkrasch betyder det att du är rädd att misslyckas. Du ser hinder och känner dig osäker på utgången. Är rädd att tappa kontrollen. Gör upp med ditt förflutna och våga vara i din sanning. Rannsaka och känns hur det är att vara ärlig.  Möt din fruktan.

FLYKT: Du ska stanna kvar i det. Närma dig din rädsla. Nästa gång du drömmer om att du flyr. Invänta det som jagar dig. Du kommer att se vad du behöver titta på och utmana.
 

FOT-FÖTTER: Stabiliet, livskraft, som ska ta dig framåt genom livet. Din förankring till Moder Jord. Du är här i verkligheten. Du måste jorda dig om du är en flyende själ.
 

FRUKT: Se till vad din kropp behöver just nu. Vatten och vitaminer.
 

FÅGLAR: Står för friheten och det oändliga.
 

FÄNGELSE: Instängdhet. Berövad livet. Du behöver bryta dig loss. Förändra din livssituation.
 

FÄRG: Står för dina sinnen.

 

 G

GAMMAL: Du bär på visdom och delar med dig av dina erfarenheter.Samtidigt känner du dig trött och har behov av att vila. Lyssna på ditt hjärtas kärleksfulla röst.
 

GEVÄR: Du ser världen med hotfulla ögon och går till attack så fort någon ger dig kritik. Lägg ner ditt vapen och försök kommunicera.
 

GLAS: Du känner dig genomskinlig. Allt går bara rakt igenom dig. Du behöver reflektera och ta till dig av vad livet vill lära dig.
 

GLASS: Njut och gläds åt det goda.
 

GOLV: Stabilitet. Du behöver en grund att stå på.Titta vad du har och förvalta det väl.
 

GRAVAR: Att drömma om öppna gravar, är att leta i det okända, och det som skrämmer dig. Gå ner i djupet trots att det känns obehagligt, och kallt. Gräv fram det som länge varit gömt, då först kan dina förträngda känslor släppa.
 

GRIND: Om grinden är stängd är du begränsad inom ett visst område. Står grinden öppen är det bara att kliva ut och ge dig ut på äventyr.
 

GRIS: Se dig som en primitiv varelse. Okonstlad och naturlig. Du är glad och nöjd och ser livet som ganska lustfyllt.
 

GÖMMA SIG: Du ser alla som din fiende. Kan inte lita på någon. Misstänksamheten flödar då du inte känner dig trygg. Försök att se människorna i din omgivning som en tillgång. Be om hjälp om du behöver.
 

GRÖN: Naivt och oskuldsfullt ser du på livet.
 

GUL: Solen är din livskraft och allt det goda.

 


 

HAMN: Du har äntligen hittat hem. Känner dig trygg. Du omges med vänner och bekanta. Dags att ställa till en fest.
 

HAVET: Det oändliga, det öppna, det hemlighetsfulla. Det undermedvetna. Allt handlar återigen om känslor.
 

HIMLEN: Evighet och space. Längtan till paradiset. Allt faller på plats. Du lyfter dina ögon uppåt och ser livet som meningsfullt.
 

HISS: Instängdhet och trängd i ett hörn. Åker du uppför kommer du från klarhet till klarhet. Men tar hissen dig neråt är du nere i en formsvacka. Kliv av vid första våningsplan och fundera hur du vill ha ditt liv.
 

HONUNG: Denna naturliga sötma. Du ser synkroniseringarna i livet. Upptäcker aha-upplevelserna.
 

HUND: Du är trogen dina vänner. Ibland känner du dig till och med kuvad. Alltid väluppfostrad och lydig springer du andras ärenden.
 

HUS: Symboliserar dig. Är det ett stort och välskött hus känner du hur tilliten till dig själv ökar. Är det däremot ett gammalt ruckel måste du arbeta med din självkänsla. Tro på dig själv. Höghus får dig att växa mentalt.
 

HÅR: Du är stolt och känner dig bekväm. Du får omgivningen att törsta efter dina kunskaper. Om du klipper av dig håret i drömmen tappar du en massa fantastiska insikter som du måste ta tag i igen.
 

HÄSTAR: Står för kraftfulla och ståtliga. Du känner dig stark just nu och vågar springa i uppförsbackarna utan problem. Om hästarna skenar i drömmen. Borde du kanske vara försiktig med ekonomin, spela inte på höga hästar sägs det.

 

I 

IDOL: Se vad just denna idol står för. Vill du bli mera uppmärksammad? Stå i rampljuset?Om det är en musiker så lyssna på texten och se om den har något att säga dig?
 

ILLAMÅENDE: Saker måste komma upp till ytan. Något tynger dig och du behöver lätta på ventilen.
 

ILSKA: Du är ilsken i drömmen, kanske borde du undersöka om den är riktad till dig själv.
 

INBJUDAN: Det är bara att ta för dig av din visdom. Kanske har du en vän som bjudit i dig in dennes problem där du också ska lära dig av vännens handling.
 

INSEKTER: Nervositet rädsla och en varning att vara alldeles för beroende av andra. Du lever i invanda mönster. Rutinmässiga som du vägrar att bryta. Du avskyr förändringar och ser det nya som hotfullt. Du borde för en gång skull gå mot strömmen.
 

INDIAN: Du söker en hjälte och dess historia. Du hämtar mycket visdom och har en längtan till naturen och ursprunget. Intresset är stort för naturens skafferi och alternativa behandlare. men se upp, var kritisk och ifrågasättande i allt lärande.
 

IS: Dina känslor har frusit och du behöver öppna ditt hjärta. Livet har så mycket att ge och du kommer snart förstå på vilket sätt, om du bara är mottaglig.

 

J

JAKT: I drömmen deltar du i en jakt av någon/något. Titta på vad du vill åt? Är det en biljakt symboliserar du bilen. Hur ser den ut?Är det ett djur, vad representerar det? Styrka, svaghet, listighet?Ta fram allt detta i dig. Balansera dina karaktärsdrag så får du allt fullt ut.
 

JESUS: Står för mästare och vägledare. Antingen behöver du en vägledd instruktör i ditt liv. Någon som hjälper dig framåt, en kurator, vän eller kanske en lärare. Jesus är ljuset och upplysningens man.
 

JORDBÄVNING: Du känner dig inte förankrad i någonting just nu. Rastlös och lite på flykt. Finner ingen ro, detta medför ostadigheten i marken där du går på. Du måste vara kvar i kaoset och sedan rensa, ta fram dina minnen, först då kommer du vidare.
 

JORDGUBBAR: Ser detta som lycka och framgång. Njut av livets goda. Denna nya underbara tid går du till mötes.
 

JUICE: Energier. Drick mycket C-vitaminer.
 

JUL: Vad står julen för dig? Gemenskap, glädje, ro och sinnesfrid, eller jäkt, stress och ångest. Gå in i känslan och våga vara kvar.
 

JUVELER: Stenar och kristaller representerar olika sinnesstämningar. Känn in vilken sten som står för dig just nu. Smargader = grön det nyfikna, Safirer = blå det andliga, himelska, Topaser = gul för solen och glädjen , Rubiner = röd och passionen i livet osv. Ta gärna och anamma den juvelen du drömmer och gör denna till din skyddsamulett.

 

KAFFE: Du behöver kickar och känner att livet är tråkigt. Någon stimulans som får dig att piggna till. Kanske dags att anmäla dig till den där kursen?
 

KAMERA: Du ser livet genom ett objektiv. Du står utanför och zoomar in olika företeelser, både på gott och ont. Se till att du inte känner ett utanförskap. Men genom linsen kan du också lära dig hur livet ser ut ur ett annat perspektiv än ditt eget.
 

KANIN/GNAGARE: Vad representerar djuret? Är det något du längtar efter, saknar i ditt liv? Man kan också häröra till kaninens idisslande. Du sargar om om, ältar i gammalt, samma upprepande fraser till ingen nytta. Hoppa framåt nu.
 

KAPTEN: Om personen eller du bär uniform. Är du kvinna så ta fram det manliga hos dig. Slå näven i bordet, var lite auktoritär. Be om löneförhöjning och stå upp för dig.
 

KATT: Du landar alltid på alla fyra. Smidigt får du genom dina planer. Ingen lurar dig att göra saker som du inte själv vill göra.
 

KIDNAPPNING: I drömmen blir du bortförd. Du är stressad. just nu har du inget ett eget liv. Du känner dig påhoppad. Har svårt att sätta gränser.
 

KISTA: Du ser dig ligga i en kista. Skräck inför det okända. Vad kommer att hända? Paniken är nära. Dags att bearbeta ditt trauma och konfronteras med det du är rädd för. Om du drömmer att du fyller en kista så är bär du på många hemligheter. Ta fram dessa så du blir sann i ditt hjärta.
 

KLOCKA: Du upplever att tiden går ifrån dig. Ibland kan det bli för mycket prestation, där du ska hinna med din agenda. Vissa stunder känner du dig låst och inramad av kontroll, både från dig själv och andra. Stress och daglig jäkt gör att du tappar att vara i nuet och istället njuta. Dygnet har inte mera än 24 timmar. Kanske skulle det vara bra att inte vara en tidsoptimist , utan istället förstå att man måste ge avkall på vissa åtagande i vardagen.
 

KLOR: Du blir riven i drömmen. Något griper tag i dig. Sår och djupa ärr kommer upp till ytan.
 

KLÄDER: Symboliserar dig som person. Titta på klädval och färger vad som representerar detta?
 

KORS: Står för beskydd. Men också vägval i livet. Ingen än du vet vad du ska välja.
 

KRIG: Oro, splittring av familjen. Gå in i konflikterna och försök lösa detta med ord och handla.
 

KÄRLEK: Det underbara, förlåtelsen till dig själv och andra. Ge kärlek och du ska få. Positiva tankar attraherar allt det goda. Även om det ibland kan kännas tungt så är du aldrig ensam.

 

L

LANDSBYGGDEN: Längtan till det öppna och vidsynta. Rogivande och lugnet. Du behöver varva ner från ditt hetsiska tempo. Försök ta tre djupa andetag och lugna ner dina sinnen.
 

LAMPA: Du har många klarsynta idéer. Det gäller bara att låta belysa dina tankar så att andra får reda på dem.
 

LEJON: Du behöver hitta ditt mod och ta upp jakten.
 

LERA: Ditt liv känns som att trampa i lera där ingenting händer. Uttnyttja din skaparförmåga. Det är när man har som tråkigast den kreativa förmågan väcks till liv. Det gömmer alltid en liten konstnär inom oss alla. Det gäller bara att ta fram den. Förändra så kommer du att upptäcka glädjen i det du gör.
 

LJUS: Det kärleksfulla och hoppets ljusbärare lyser på din väg, tro på dig själv för det är det rätta sanna.
 

LYCKA: Känsla att vara lycklig i drömmen. Tro på mirakel. Det du trodde var omöjligt kommer snart att infinna sig bara du tar ansvar över situationen.
 

LÄGENHET: Är det ett tidigare boende försök minnas vad som hände just vid den tiden.
 

LÄKARE: Ta hand om din hälsa och vårda din kropp och ge själen vad den behöver.
 

LÄRARE: Du känner dig ovetande och har tappat ditt självförtroende. Försök att tro på det du redan har lärt dig. Visserligen behöver vi alltid någon som visar vägen. Kunskap får vi aldrig för mycket av.
 

LÖSS: Indikerar om att det kommer in extra klirr till kassan.
 

LILA: Se färger. Om färgen är dominerande i drömmen. Du kanske bär något som är lila? Kontakt med det högre andemedvetna.

 

M
 

MAGER: Du drömmer en magerlagd person. Du själv känner dig mer smal än normalt.  Håll i det du har och se inte missunnsamt på grannen. Släpp tanken att vara någon annan.
 

MAGIKER: Du är manipulativ och försöker intala folk att tro på dina idéer. Låt dem inte alltid luras utan se din sanning.
 

MAJSTÅNG:  Står för fruktbarheten. Midsommarfirande. Glädje och gemenskap väntar. Kanske träffar du en vän du  glömt bort?
 

MAN: Okänd. Vad känner du i drömmen? Ta fram din manliga sida. Testosteronet. Var rak på sak och prata mindre.
 

MAT: Du lagar mat. Du utvecklas hela tiden. Använder dig av olika recept för att få så rätt bild av verkligheten som möjligt. Du äter i drömmen vilket betyder att du vill smaka på livet.
 

MEDICIN: Du behöver läka både den fysiska och psykiska delen i dig.
 

MIRAKEL: Tro på det omöjliga. Tankens kraft. Känner du dig lycklig i drömmen? Ta med dig det.

 

MISSFALL: Det du planerade rycktes bort. Ge aldrig upp utan försök igen.
 

MOLN: Är det lätta moln så skingrar du snart dina sorgsna tankar. Är molnen tunga bör du ta tag i en angelägenhet så du inte fastnar i den.
 

MOR: Om det är dig du ser i drömmen så ta hand om dig, ge kärleken och bekräftelsen åt dig själv. Ser du din mor är det dags att frigöra sig. Om hon inte längre finns i livet kan du känna dig trygg, hon kommer alltid att se till dig.
 

MÅLA: Du har en kreativ period framför dig. Passa på att ta fram dina inre bilder.
 

MÅNEN: Dina känslor speglas i en månskärva. Lev ut alla dina kvinnliga sidor. Se dig som en helhet där du binder ihop din magiska styrka.
 

MÖRKER: Ur mörker kommer ljuset. Se det som en motpol. Vi behöver se livet som en enhet, där mörker behövs för att uppskatta ljuset

 

 N

NAGLAR: Hårda starka naglar i drömmen tar dig mot nya mål. Är det smutsiga kan det vittna om att du är hårt arbetande och en person som biter ihop.Tyst städar du efter andra. Om du tappar en nagel betyder det att du ska vara på din vakt i en fråga.
 

NAKEN: Du har ett behov att vilja visa dina innersta känslor. Det är när man klär av sig naken, inte bokstavligen, och blottlägger sina svagheter som man får bäst respons. Visa vem du är så öppnar det för en dialog.
 

NATTVARDEN: Kristi blod, står för syndernas förlåtelse. Du kanske behöver bikta dig för någon? Tala ut, erkänna. Om du deltar i ceremonin i drömmen söker du gemenskap på ett djupare plan där ärligheten varar längst och du är sann i ditt hjärta.
 

NYCKEL: Äntligen börjar du förstå vad livets mening är för dig. Du öppnar alla dörrar till kunskap och förståelsen vad allt handlar om.
 

NÅL: Spetsig och vass. Du känner hur det sticker på ditt baraste skinn. Ta emot beröring, kanske dags för taktil massage?
 

NÄSA: En person med markant näsa i drömmen. Du känner doften på långt håll och kan snabbt avgöra vad som är vad. Du har välutvecklade sinnen och går efter magkänslan.
 

NÄT: Du samlar ihop det du anses behöva. Men spar ej för länge utan att du får användning av det. Ta hjälp av dina kontakter och gör det till ett nätvärk av idéer och tankar. Se det som att du befinner dig i centrum.

 

O

OAS: Längtan till en lugn plats, nära naturen. Kanske behöver du bara ett litet rum för dig själv. Meditation och stillhet. Släpp dina oroliga tankar för en stund, var i flödet.
 

OHYRA: Du behöver rensa bort det som stör dig. Gör en grovrengöring om det så innebär att ta hjälp från någon.
 

OLJA: Står för så mycket.. Rensning, skydd, bränsle. Se om du behöver förändra något i ditt liv. Du behöver fylla på dina depåer.
 

OPERA: Beroende på vilken opera, så har texten ett budskap till dig där du berörs på djupet.
 

OPERATION: Här är det uppenbarligen något du måste göra dig av med för att få ett både friskare och friare liv. Hur ser din relation ut? Förändra?
 

ORMAR: Står för mystik, gift, sex och svek. Inom mytologin är ormen ett kraftdjur. Samtidigt som ormar symboliserar ondskan representerar den också liv, återfödelse, då ormen ömsar skinn, den är passionerande och anses var fylld av vishet. Detta uttryck att tala med kluven tunga ser jag inte som i denna dröm som ett budskap.
 

OTROHET: Sök sanningen i dig själv. Ju mer du använder din egen tillit desto säkrare går du genom livet. Lev inte genom andra.

 

P 

PACKA: Det väntas en hel del förändringar och det nya med det gamla måste du sortera för att inte fortsätta i samma hjulspår. Vad är det du behöver på det nya stället?
 

PAKET: Du visar en fasad utåt att vara någon som du egentligen inte är. Öppnar man dess innehåll så väntar många överraskningar. Jobba mera med dina känslor.
 

PADDA: Står för lycka och välgång.
 

PALATS: Rikedom och uppassning. Ditt hem är din boning. Gör det till din borg.
 

PAPPER: Blankt papper indikerar att inte ta några beslut.
 

PARADISET: En hemlig längtan att få njuta av. Inga måsten eller vardag som knackar på dörren. Det kommer en lugnare tid.
 

PARK: Du längtar till naturen och behöver kraften från Moder Jord.
 

PASSION: Längtan och åtrå efter någon/något.
 

PENGAR: Du önskar att du vore i en bättre ekonomisk situation än du är nu. Använd kassabok så får du ordning på dina skulder.
 

POLIS: Du känner att någon har makt över dig och detta stör dina rutiner. Ibland kan det vara skönt att trotsa men inom rimliga gränser. Missbruka inte dina rättigheter.
 

PRÄST: Du söker svaren på extensiella frågor. Meningen med livet. Vill veta mer än det som existerar.
 

PUBLIK: Du har aldrig vågat säga vad du tycker. Träna på det.

 

 

 R

RADIO: Information och fokus på allt som händer i ditt liv. Du vill berätta och få någon att lyssna.
 

RAKET: Allt rusar i väg med en hiskelig fart. Du far fram och känner inte marken. Samtidigt söker du spänning och förändring i ditt liv.
 

REGN: Du behöver släppa fram dina tårar. När solen sedan skiner har du för länge sedan torkat dina kinder.
 

REGNBÅGE: Lyckan kommer. Du får dina önskningar fastställda. Tro på allt det oändliga.
 

RESVÄSKA: Titta vad du har packat ner. Vilka ägodelar eller klädesplagg representerar dig som person?
 

RINGAR: Se detta som en förening mellan två. Kan också symbolisera som ringar på vattnet. Vi är ett enda stort nätverk..Om du bär ringen kanske du helt plötsligt får en helhetsbild av dig själv eller någon annan, kan också indikera till försoning.

ROVFÅGEL: På långt håll ser du när faran kommer. Högt över trädtopparna seglar du för att dyka ner på ditt byte. Ta tag i problemet då situationen uppstår. Du har blick för att hitta lösningar, det gäller bara att du tror på dem fullt ut.
 

RUINER: Du ser ditt liv i spillror. Det du trodde på visade sig inte vara sant. Se inte detta som ett nederlag. Bygg åter upp din trygga borg. Ingenting är omöjligt.
 

RUM: Se hur rummen ser ut. Stora och luftiga, högt till tak, eller är de små och trånga?Dags att städa och ta fram liken ur garderoben. Titta i vilket liv du befinner dig i din dröm? Något du har glömt som du måste bearbeta?
 

RYGG: När du ser en ryggtavla symboliserar detta din sårbarhet. Samtidigt kan det lika gärna vara ont förtal. Någon som skvallrar och pratar illa. Våga säga ifrån och tala om att det här går jag inte med på.
 

RÅTTOR: Står för flock och socialt liv. Du behöver hitta dig själv.
 

RÖK: Är den sotig ska du inte gömma undan dina problem. Slarva inte med släckarbetet då kan det blossa upp igen. Försök se vad allt bottnar i så löser dig det så småningom.
 

RÖD: Du är inne i en mycket aktiv period, du känner en stor passion över allt det du tar för dig. Nästan överskottsenergi.

 

 

S 

SAND: Du befinner dig i ett tillstånd som gör att att du mal sönder vartenda gruskorn. Ta inte åt dig i allt det de säger till dig. Bygg upp din grund att stå på så du inte sjunker ner i sanden.
 

SAX: Du klipper sönder ditt liv och har ingen struktur just nu. Samla ihop dig så kommer bitarna att falla på plats.
 

SIMMA: Du brottas med känslorna som kommer över dig då och då. De sköljer över dig men utan att du kommer att drunkna. Du kan ju simma nu.
 

SJUKDOM: Du drömmer att du är sjuk, vilket inte alls behöver betyda något negativt. Om du tar det lugnt och stressar av kommer du snart att tillfriskna men också bli stark. Du är fri från din börda som du länge burit inom dig.
 

SJUKHUS: Du känner att du behöver rensas och ta tag i gamla cellminnen för attt kunna läka innefrån och ut. Börja redan idag så kanske du blir fri.
 

SJUNGA: Om du hör någon annan sjunga så känn in texten och förstå budskapet. Om det är du så behöver du sjunga ut i en frågeställning.
 

SKOG: Du ser inte träden för skogen sägs det. Se bakom dina murar.

SKJUTVAPEN:  Du vill försvara något och känner dig osäker på vilket sätt. du ska förhålla dig till detta. Hotbilden och meningsskiljaktigheter gör att du inte vet hur utgången kommer att sluta. Var sann i ditt hjärta. Det är det endast som räknas.
 

SKOLA: Du lär dig av livet och ser att du kommer framåt i nya insikter. Om du drömmer om din gamla skola kanske du aldrig fick avsluta den.
 

SKOR: Är de gamla har du vandrat länge.
 

SLOTT: Du nöjer dig inte med det enkla i livet. utan har större mål än så.
 

SNÖ: Känslor som stannat av. De ligger frusna långt in. Du synliggör inte problemet. Har svårt att närma dig frågan? Men det kan också vara en tid där du drar dig tillbaka. Går i ide och tar hand om dig. Snö är också renhet.
 

SOL: Värme, kärlek och symbol för att livet överhuvud taget ska kunna existera. Se dig som du är i mittpunkten och ta vara på kraften. Du är stark och fylls med energier.

SVART: Vila, gå i ide, lugna ner dig, tid att reflektera, våga vara ensam, se styrkan, förändra, göra upp med sitt förflutna. 

 

T

TAND: Tappar du tänder kanske du ska mogna i en tanke. Saker kommer att förändras till det positiva bara du skyndar långsamt. Livet går framåt i olika faser.
 

TAXI: Du åker hit och dit och hittar inte riktigt målet. Kanske slösar du både tid och i pengar. Du borde varva ner och ta det lugnt ett tag.
 

TEATER: Du spelar en massa roller. Försök vara den du är.
 

TELEFON: Du vill hela tiden vara uppkopplad. Informationer haglar över dig. Dra ut kontakten för att bara vara.
 

TERROR: Du upplever stress och har en intensiv period just nu. Sätt dig ner och meditera istället för att fly från dina monster.
 

TIGGARE: Du oroar dig för din ekonomi och ser den som hotfull. Du kan ingenting göra än att snåla så du kommer på fötter igen.
 

TORN: Står får sikt och skydd. Du behöver inte ängslas, du är nära din himmel.
 

TRAPPA: Uppför går du sakta fram i livet. Om du i drömmen
kliver ner har du glömt något på vägen som du har nytta av nu.

 

TRÄD: Du får kraft och energi. Känner att du står stabil just nu. Ingenting kan fälla dig. Dina rötter håller dig kvar djupt i marken.
 

TULPAN: Den fulländande kärleken. Ett verkligen tecken på att du har den i din hand.
 

TUNNEL: Just nu ser du inget annat än ett tunnelseende. Du lyfter inte blicken framåt. Försök släpp in möjligheterna i ditt liv om de så bara är de små.
 

TVÅL: Står för rening. Transformation. Betyder förändring. Släppa taget. Massa dörrar kommer att öppnas. Du är inne i en utvecklingsprocess. Det sker en radikal förändring i ditt liv. Tvålen är också status och lyx. Att känna sig åtrådd och älskad. Vara nöjd med sin kropp. Vårda och ta hand om dig.
 

TÖRST: Du törstar efter kunskap, kärlek och tillfredsställelse i livet. Du behöver vattnas för att komma i balans. Den som söker han finner.

 

 U

UBÅT: Du borde göra en djupdykning i ditt liv. Se dig om efter andra vägar.
 

UGN/ELDSTAD: Står för värme och livet..Titta efter det som förenar det som gör det möjligt att leva. Ge dig kärlek, värme, trygghet och näringsrik mat. Basen för att må bra i livet
 

UPPENBARELSE: Något utöver verkligheten. Se dig själv som unik.
 

UTLANDET: Begränsa inte ditt område utan se dig om i världen.
 

UTMATTNING: Säg nej och ta inte på dig mera än du orkar. Vila och åter vila.

V

VAGN: Om du själv befinner dig i vagnen så drar någon dig genom livet. Du klarar inte riktigt av att ta eget ansvar. Du släpar efter dina åttagande och orkar inte ta kommandot över ditt liv. Du kan välja att ledas genom livet eller göra något åt din situation.
 

VARGAR: Om du drömmer att du är omgiven av vargar känner du att du håller på att slita dig i stycken. Törstande står alla och drar i dig och du känner dig hela tiden på flykt. Varva ner och stampa ner foten.
 

VATTEN: Står alltid för känslor men också rening. Symboliserar även livet. Från den tiden då du låg i livmodern.Vill du tillbaka till moderlivet där du omslöts i trygghet och varande? Dra dig tillbaka, för tid till reflektion inför växandet i andlighet eller självinsikt.
 

VERANDA: Stillhet och utsikt.
 

VERKTYG: Du arbetar med dig själv, alla bitarna kommer att falla på plats.
 

VIGSEL: Om du ser dig själv som gift kanske det längtar efter kärnfamiljen.
 

VIN: Du höjer ditt glas och skålar för dina framgångar. Var inte osäker utan lita på allt som kommer till dig. Kärlek och hälsa, allt rinner i dina ådror just nu.
 

VIT: Oskuldsfärg, vänskap, glädje och en ljus framtid. Är huset, kläderna, blomman vit?
 

VYKORT: Glädje en hälsning. Kanske dags att planera en resa.
 

VÄGKORSNING: Du befinner dig i ett viktigt vägväl just nu. Fundera ordentligt åt vilket håll du ska gå. Om du vänder tar det lite längre tid att komma fram.
 

VÄNNER: Bättre med en riktig vän än många ytliga, sortera och gallra. Se vilka som egentligen är dina vänner. En vän sviker inte och ställer alltid upp.
 

VÄRK: Om du känner smärta i dina muskler i dröm kan det vara ett sorgearbete du måste ta tag i.

 

 

Y

YRKE: När du drömmer om ett speciellt yrke ska du analysera vad det står just hos dig. Vilka känslor väcker tex en lärare? Dominans, beundran, eller en mästare i kunskap? Se hur drömmen påverkar dig.
 

YRSEL: Du vill fly och känner dig förvirrad. Sätt dig ner och koncentrera dig, så kommer svaret.
 

YXA/VERKTYG Du känner dig kluven i en tvistfråga. Vem har rätt? Låt ingen styra hur du ska göra. Sätt dig ner och fundera, och ta strid för din rätt om det så skulle vara. Använd ditt förnuft så kommer du ro prospektet i land. 

 

                                                 Z

ZEBRA: Livet är varken vitt eller svart. Stark nog så inser du att det ögat inte ser mår ingen dåligt av.

 

ZOO: Alla har något gemensamt och det är att vi kommer från samma ursprung. Försök förstå alla olikheter och att vi faktiskt behöver varandra även om det är en brokig blanding.

 

 

 Å

ÅKERMARK/HAGAR: Allt gror. Vårda dina ägodelar. Så som du sår får du skörda.
 

ÅROR: Här gäller det att ro båten i land. Samsas så du kommer framåt, om ni är två.
 

ÅSKA: Här gäller det att handla. Dina känslor är i uppror och behöver bedarra något. Du kan inte rå på något som du inte bemästrar. Lär dig först och handla sedan. Med solens värme kan du komma längre.

 

 

Ä 

ÄGG: Begynnelsen, inom kristendomen står ägg för förlåtelsen. Kanske borde du sträcka ut en hand.
 

ÄLVOR: Sagans värld och myten. Balansera verkligheten med fabler. Allt har en mening och skogen kan berätta mycket om din historia. Åk dit och hämta energier från naturen.
 

ÄNGLAR: Beskydd och andlighet.
 

ÄPPLEN: Kärlek, livet, lusten, hälsan. Jag tolkar denna dröm som tillfredsställelse i livet.
 

ÄTA: Om du frossar behöver du ta det lugnt och banta ner dina åttagande. Stressa av och var i varandet.. Äter du en stilla middag med speciella tillbehör kan du associera detta till ditt liv just nu. Lamm står för välsignelse, förlåtelse etc.
 

ÄVENTYR: Du längtar efter att något ska hända. Äventyret kan finnas redan runt hörnet.

 

 

Ö 

ÖDEHUS: Du befinner dig på en plats där hus står tomma. Det känns tomt inuti dig. Du känner ingenting. Allt som händer runt omkring dig har du stängt utanför. Du vägrar ta in någonting över huvudtaget. Försök slå håll på betongen så fasaden äntligen krackelerar.
 

ÖGON:  Se inåt. Beakta. Var tyst. Öppna dina ögon.  Var klartänkt. Bli mer medvetande. Kritisk. 
 

ÖKEN: Här är det dubbla budskap. Lugnt och stilla levet du ditt liv mellan varven blossar konflikterna upp, utan förvarning hamnar du i ständiga gräl. Du kommer aldrig igenom dina konflikter om du inte orkar vara kvar i din känsla.

 

ÖRFIL: Dags att vakna. Det kan svida ordentligt när man kommer till en insikt som man länge gått och blunda för.
 

ÖVERFALL: Du känner att någon tagit dig på bar gärning. Det du länge tänkt dölja kommer över dig som en chock. Stå upp för dina handlingar så reder det ut sig fortare.
 

ÖVERSVÄMNING: Känslorna bara bubblar. Du kan inte längre stilla dig. Många års inpackad vrede, sorg, besvikelse svämmar över. Låt alltsammans komma upp till ytan.

 

DRÖMMAR BERÄTTAR OM DITT LIV 
Det ligger i det undermedvetna. Du är den bästa tolkaren.


LÄGG BEKYMREN I EN LITEN ASK   
Spara dem till morgondagen. När du sedan vaknar låt bekymren vara kvar till nästa dag och nästa dag. Låt asken alltid vara låst. Släng nyckeln!