MÅNEN

Mycket har sagts om månen och dess betydelse, och inom wiccatron finns magi att hämta från månens kraft.

Det är den himlakropp som ligger närmast jorden, cirka 386 000 km.
 

Mätningar har gjorts där man kan se att månens avstånd från jorden ökar med 3 cm varje år.

Den avger egentligen inget eget ljus utan är beroende av solens reflekterande ljus.
 

Månen reglerar ebb och flod och förflyttar med sin dragningskraft tonvis med vatten över jordens yta.

Människan är uppbyggd av samma grundämnen som naturen och vi består av 70 % vatten.
 

Varje gång som tidvattnet sjunker minskar vår kroppsvikt.

Månen påverkar inte bara vattnet utan även blodet.

Vätskebalansen i kroppen står nära det psykiska välbefinnandet.

 

Det sägs att både män och kvinnor påverkas av humörsvängningar just under fullmånen, men att kvinnan verkar vara extra känslig under alla månens faser.

Månen har alltså ett stort inflytande på människan.

Blodflödet ökar markant vid fullmåne och inom vissa sjukhus runt om i världen undviker man operationer.

Det sägs att det föds flest människor under fullmånen. En del påstår att även djur, hundar och katter påverkas av fullmånen och går oftare till angrepp.
 

Fiskfångsten är större under månfaserna nymåne och fullmåne.

Ett månvarv tar 28-30 dagar, precis lika många dagar som kvinnans menstruationscykel.
 

Månen har den högra hjärnhalvans egenskaper, med ett kreativt tänkande, intuition och insikt.

Det som många känner igen är att sömnen är mindre under fullmånen.
 

Nu kan man bedöma detta som psykologisk om vi förväntar oss att sova dålig under denna månfas, men en del sover faktiskt illa utan att veta om att det är fullmåne.

De som är övertygad om fullmånens dragningskraft på människan när vi ska sova brukar också säga att vi påverkas tre dagar före och efter.
 

En del healers använder sig av så kallad månljushealing, som kommer från månens kraftfulla energiefält, som går direkt till det undermedvetna på det emotionella planet och löser upp blockeringar.
 

Månljushealing renar och skyddar också mot negativ energi som kommer utifrån. Den är också behaglig och balanserande vid meditationer. Månljuset tar fram det feminina hos dig.

För den som vill leva i samklang med moder Jord, och lever efter årshjulet, kan se denna guide till månens faser:
 

NYMÅNEN: Perioden strax innan nymånen är inaktiv, som är bäst tid för skörd, beskärning, omplantering och gräsklippning. Dags att starta upp nya projekt. Ta tag i det som du länge har planerat, kanske en grundrengöring i hemmet eller garderoben, söka jobb, flytta, möblera om, rensa, klippa håret. Plantera, måla om eller starta upp en ny relation, gifta sig. en period av föryngring. Det är en tid att titta inåt, och tänka på vad du ska göra under de kommande måncykeln.

 

VÄXANDE MÅNE  Fullfölj ditt påstartade projekt, se till att du ror allt i land. Gör klart och slutför alltsammans. Tänk positivt och bekräfta dina pågående förändringar.

 

FULLMÅNE: Detta är tiden för att utföra magi. Ladda dina kristaller eller skyddsamuletter. Tänd ljus, rökelse, tänk positiva tankar, affirmera, hälsa, kärlek, lycka och framgång, se framåt och att du får det du vill. Fullborda!

 

FULLMÅNEHEALING

1. Skapa in ett rum och smycka ett bord med lite blommor och två ljus. Placera en månsten eller en bergskristall som repesenterar mångudinnan Diana, mellan de två ljusen. Fyll ett glas med vatten med honung, ingefära och lite citron. För att skapa in stämning ha gärna lämplig lugn musik.
 

2. Om möjligt placera bordet mot fönstret och vänd ditt ansikte där månen lyser. Tillåt dig att känna en direkt relation till den, som en kraft i det levande vattnet i jorden och i våra egna kroppar.
 

3. Släpp alla tankar och det som oroar dig. Känn jorden under dina fötter och skaka ut spänningar i kroppen. Ta djupa andetag, för varje utandning tömmer du all gammal energi och släpper in ny. Låt månljuset strömma in och genom dig. Visualisera att ljuset går genom kronchakrat, pannchakrat, halschakrat, vidare till hjärtchakrat. Stanna kvar en stund och känn hur ljuset växer och blir större. Fortsätt vidare mot solarplexus. Där låter du ljuset stråla och lägg gärna din hand över magen. Andas lugnt in och ut hela tiden. Låt ljuset fortsätta ner mot navelchakrat och baschakrat. Känn hur hela din kropp fylls med stark energi.
 

4. Visualisera att du slår en rot i jordens inre kärna med denna ljusstråle som passerar dina chakran. Fortsätt andas in och ut med lugna andetag. Låt ljusstrålen vandra tillbaka upp genom alla chakran till du når kronchrakt. Gör denna process några ggr och stanna kvar vid hjärtchakrat. Fyll det med ljus och kärlek till dig själv och andra.
 

5. Efteråt dricker du av vattnet och tackar för en stund du givit dig. Det sägs att du stärker hela din energikropp genom att använda månkraften. Du ökar din intuition och blir mer medveten.

 

AVTAGANDE MÅNE: Visualisera det du inte vill ha, avsluta dina laster, banta, sluta röka,

ändra din livstil, avsluta ett dåligt förhållande, ta bort allt som stör dig och är negativt. Skriv brevet, eller säg upp dig om du funderat byta arbete. Säg nej till det du inte behöver. Vädra ut gamla energier och ta in de nya.

 

MÖRKER MÅNE Ligg i träda, vila, låt allt stanna av, tid för reflektion och utvärdering, låt tankarna bara passera, meditera, var i varandet, bada, tänd ljus, boa in dig, känn din harmoni, med andra ord, starta i
nte upp någonting! Däremot sägs det att om man har dålig ekonomi kommer man få in pengar inom en snar framtid ifall man planterar ekollon i norr bredvid en sten.

 

MÅNFASERNA

Här kan du länka till vilken fas månen stod den dagen du föddes. Sedan läser du härunder i spalten vem du är:
http://stardate.org/nightsky/moon

 

FULLMÅNE
Du är positiv och utåtriktad, driftig och påhittig. Du ror sakerna i land. Känner dig rastlös och behöver lära dig att ha tålamod. Trots din glada läggning tenderar du att mellan varven hamna i melankoli. Du kan även vara drömmare och tycker om att dra dig tillbaka ibland för att hämta kraft att åter igen vara på banan.
 

AVTAGANDE MÅNE
Du känner dig klar med den yttre världen och börjar lyssna inåt. Det betyder att du har ordning och reda. Du är en god lyssnare och kommer ofta med goda råd. Du kan tendera att vilja sprida din kunskap och hoppas att andra ska följda den. Du når dina ideal vid mogen ålder och då först kan du slå dig till ro. Du måste lära dig att släppa på kontrollen ibland och enbart iaktta. Då först kommer du till ro.

 

NYMÅNE
Gillar nya äventyr och utmaningar. Du är nyfiken och startar ofta projekt även om du inte alltid avslutar dem. Bra ledare och idé-kläckare. Romantisk och sensuell. Glad och temperamentsfull. Du kommer till världen med ny fräsch energi. Lever för dagen och tar allt som det kommer.

 
VÄXANDE MÅNE
Noggrann och vetgirig. Gillar att analysera. Goda planerare där projekten växer i alla former. Tycker om att utvecklas och här för att lära. Man är hängiven i det man håller på med. Kunskapstörstiga. Ser livet som ett nätverk där systemet behövs för att allt liv ska växa. Tycker om naturen. Gillar antagligen att odla och se hur ens grödor artar sig inom sitt område.

 

MÖRKERMÅNE
Du är en god förmedlare och lyssnare. Uppfattas som lugn och balanserad. Du har stark intuitiv och dragning åt det mystiska-Du har svårt att säga nej vilket gör att du kan tappa energi. Behovet av avskildhet är stort där du söker djupare i tillvaron.Det gör du genom meditation och bara vara. Trygg går du din egen väg och kan uppfattas som en ensamvarg.. Den gamla tidens kloka gummor hittar man där. Tycker om att vårda och använda naturmedel.

 

 

JANUARI

VARGMÅNEN kallas MÅNEN som lyser då vintern är som djupast. Det är nu som årets ljus föds och sakta ökar.

Det är en bra tid för att se tillbaka och reflektera året som har varit.

Gör ett bokslut och släpp taget om det gamla, se framåt, planera för det som komma skall.

 

FEBRUARI

STORMMÅNEN är tiden för att göra din nattmagi.

Tänd dina ljus och förbered din magiska handling.

Oavsett om du tillhör en coven eller är solitär wiccan så kan du fira MÅNEN med kärlek och kraft och samtidigt tillgodose dina egna önskningar.

Plantera ditt frö i dina tankar och i Moder JORD, och var i flödet för det som komma skall.

 

MARS

FRÖMÅNEN, det är nu som allt får sin näring till växandet både fysiskt och på det andliga planet.

MÅNGUDINNAN DIANA står där och kläder av sig sin vinterskrud för att balansera ljuset och mörkret.

Du väger dina önskningar så de kommer i samklang och harmoni med varandra.

 

APRIL

HAREMÅNEN omfamnar allt i det som föds. Allt börjar knoppas, naturen väcks till liv.

Alla bekymren går i träda när du kliver in denna nyskapande period.

Livet och ljuset flödar och energierna sprudlar.

Du är fylld av skaparglädje i lekfullhet. Porten gläntar på nya möjligheter.

 

MAJ

DYADMÅNEN är tiden då två blir till ETT mellan GUDEN och GUDINNAN. Vi möts två, yin och yang, sol och måne, natt och dag där allt flödar i växande och avtagande, växande och avtagande, Alfa och Omega.

På natten kläder vi det heliga äktenskapet med äppelblommor och tänder vita ljus.

Känn in dess kraft och dess tvåsamhet. Känn styrkan och dess skönhet i harmoni.

 

JUNI

MJÖDMÅNEN. I många länder i forntidens Europa har mjöd haft livgivande krafter inom magin.

Detta är tiden för att fira all framgång eller enbart att vara i detta jordelivet där du lär dig av dina egna erfarenheter.

Med denna styrkedryck fyller du din kropp för att fira.

Fyll din lekamen med mjöd eller örtè som sötas av honung.

Läppja på drycken och känn in den sötma betska, syrliga, salta smaken som står för dina smaksinnen det du förvaltar livet.

 

JULI

WORTMÅNEN är tiden för att skörda, samla örter.

Torka och hacka, pulvisera eller strö och fyll detta i små hemmasydda påsar. När du syr skapar du in din energi.

Häng dessa där du känner att du vill ha extra beskydd.

Tacka NATUREN, MÅNGUDINAN och Moder Jord och tacka för allt det goda som kommer till dig. Du känner kraften flöda.

Ordet WORT är ett gammalt anglosaxiskt ord för ÖRT.

 

AUGUSTI

KORNMÅNEN, är tiden för att tömma medvetandet hur livet har gestalat sig där begynnelsen är skapelsen av den första kvinnan och mannen. Baka av korn ditt dagliga bröd och ät! Brödet symboliserar vår lekamen.

Samla in de medicinska örterna som växer i Moder Jord och välsigna dessa till att läka våra kroppar. Läk dig. Bli fri. Rensa bort det gamla och bli ny!

Låt torka renande örter som kan pryda altaret när du firar Mabon.

 

SEPTEMBER

VINMÅNEN: Vinet är heligt och intas med vördnad.

När du dansar den magiska rundan i den månbelysta cirkeln. Se spegelbilden av VINMÅNEN i din fyllda vinbägare och känn hur värmen sprider i din kropp.

Njut av all din kunskap du hämtat och fyllt i ditt skafferi. Känn i din själ, känn din kropp hur allt klarnar. Sitt så i tystnad och var i VARANDET!

 

OKTOBER

BLODMÅNEN är tiden för våra förfäders jagande och när de är i slakten. Denna höstnatt fyller du ditt förråd med vilt och det naturen bjuder på. I denna sista månad ska du hedra och minnas dina nära och kära som finns på andra sidan.

Bjud in till fest och var glad. Känn den naturliga döden som egentligen inte finns.

 

NOVEMBER

SNÖMÅNEN intar sin fulla skepnad, känn värmen från levande ljus, låt den kyliga luften prägla din rening.

Ta kontakten med ditt inre och öppna upp ditt medvetnade mot UNIVERSUM .Sitt så tyst denna VINTERNATT och se in i elden, i lågorna. Du boar och känner närvarandet. Ljuset har givit plats åt det ombonade och betryggande mörkret.

 

DECEMBER

EKMÅNEN som närmar sig YULE, det nyfödda årets måne.

Det Gudomliga barnet som föddes för att dö och för att bli återfött.

Den gamla EKEN står trygg med sin stabila stam där grenar sträcker ut den gemenskap mellan familjer, släkter och vänner. Men ack ej att förglömma de ensamma. Omfamna världen och se alla möjligheter till att vi är ett nätverk. Livet går i cykler, se det ekologiska systemet som olika faser till varandra. Där djuren, träden, blommorna, luften, vattnet, jorden och elden ska enas. Låt MISTELN sättas i ditt hår som en symbol att EKEN sammanlänkar de två världarna. den andliga och den fysiska.


 

MÅNADSTEN
BERGSKRISTALL

"Bergskristallen" sägs vara en länk mellan de himmelska stjärnornas energi och våra själar. Bergkristallens energi symboliserar harmoni, balans och synkronicitet. Den sägs traditionellt harmonisera och sammanlänka tankar, känslor och medvetande med universums existentiella kraft. Den har använts i andliga, veten-skapliga och läkande syften i många kulturer världen över. Det sägs att bergkristallen kan transformera, förstärka, fokusera och balansera energi. Chakra: Alla.

MÅNADSBLOMMA 

LUKTÄRT

Tillsammans med grace och finkänslighet ger luktärten möjlighet till ett omväxlande liv för den variationsälskande aprilmänniskan.

STJÄRNTECKEN
VÄDUREN

(21 mars-20 april)
Den typiska VÄDUREN är spontan och äventyrlig i sin läggning.
En frisk fläkt med framåtanda i sina ådror. Nyfiken på livet och älskar spänning och utmaningar.
Detta tecken har out-tröttlig energi och ett stort behov av förnyelse hela tiden.
VÄDUREN är duktig på att sätta igång projekt, men inte alltid lika intresserad av att fullfölja dessa.
Har stort aktivitetsbehov men kräver omväxling av fysik aktivitet.
Behovet är stort att hävda sina åsikter, är inte rädd för konflikter.
Att komma i luven med en Vädur och tro att man verbalt ska kunna kicka honom/eller henne kräver en enorm styrka. Deras vokabulär överträffar allt annat.

 
 Läs mer om VÄDUREN under ZODIAKEN

MÅNADSFÄRG
Färglös – Transparent.


FULLMÅNE 
Onsdag 24 april
kl: 01:51:09


APRIL HAR 30 DAGAR
April är årets fjärde månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. Namnet kommer av latinet, aprîlis, som skulle betyda öppna. Betydelsen härstammar sannolikt från att jorden öppnar sig när växter börjar gro. I Sverige kallades april förr för gräsmånad eller gröde-månad. Månaden april är förknippad med en del seder, talesätt och skrock. Man får lov att luras den 1 april med ramsan April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill! April börjar alltid på samma veckodag som juli, och skottår även samma dag som januari.


HÖGTIDER
I Sverige avgörs SM-slutspelet i ishockey i början av april.

Måndag 1 april
Annandag påsk.

Torsdag 4 april
Morotens dag.

Söndag 7 april
Världshälsodagen.

Tisdag 16 april
World Voice Day/Världsröstdagen då fokus sätts på rösten, detta vårt viktigaste instrument för kommunikation.

Måndag 22 april
Jordens dag (Jordens dag är instiftad 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson) för att vi skall uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen.

Tisdag 23 april
Världsbokdagen (Världsbokdagen är instiftad av UNESCO) Världsdagen för böcker och upphovsrätt.

Onsdag 24 april
Ledarhundens dag.

Söndag 30 april
Valborgsmässoafton samt Hans Majestät Konungens födelsedag.



Enligt Bondepraktikan
APRIL
Gräs månad.
Inträffar varm och torr väderlek under första och andra tredjedelen i denna månad, kan man nästan säkert vänta kallt och regnigt väder under den sista tredjedelen. Om april blåser i sitt horn, så blir det en god skörd av korn. Mars torr, april våt och maj kall fyller bondens lador all; men april torr och ren är bonden till stort men. April varm, maj sval, juni våt är något att glädjas åt. En torr april är inte vad bonden vill; men aprilregn ger frukterna hägn. Aprilsnö är så gott som fåragö. På en våt april följer en torr juni. Klart månsken i april skadar fruktblommorna. Om tordyveln i den första vårtiden har löss under hakan, då är denna tid den bästa för att bruka jorden. Ligger grodrommen om våren i djupt vatten, följer en torr och varm sommar, men ligger den vid stranden eller annars på grunt vatten, är en våt sommar att vänta.
 

Källa: 
https://borgabo.se/borgafjalls-vadersida/bondepraktikan/ 
https://sv.wikipedia.org/wiki/April